babyuitzet mama abc blog

Hoeveel kost een babyuitzet

Share Button

Iedereen weet dat kinderen geld kosten, maar hoeveel is dat nu eigenlijk? Ik kreeg onlangs een toffe mail binnen met enkele cijfers en berekeningen. Omdat ik me kan voorstellen dat veel aanstaande mama’s en papa’s dat interessant vinden deel ik het hier even en licht ik het ook persoonlijk toe.

Het onderzoek naar de kosten van de babyuitzet

Een gemiddelde baby kost 1,227 euro en dat is nog exclusief een kinderwagen en een volledige babykamer. Dat bedrag is verdeeld over volgende zaken:

 • 443 euro voor (een deel van) de babykamer
 • 108 euro voor voeding
 • 231 euro voor babykleertjes
 • 67 euro voor badproducten
 • 29 euro voor verzorging
 • 204 euro om op pad te kunnen met de baby

babyuitzet mama abc blog

Verschillende babywinkels

Ook deden ze een onderzoek naar het verschil bij de verschillende babywinkels. Daar kan een groot verschil qua prijs inzitten. De winkels De Kindercompagnie, Babypark, Bol.com, Baby-Dump en Prénatal werden opgenomen in de vergelijking. Hierbij heeft ze van alle artikelen de goedkoopste optie genomen. Als er artikelen waren die niet alle winkels in het assortiment hadden heeft ze deze, om een zo eerlijk mogelijke vergelijking te maken, niet meegenomen in het onderzoek.

 • 877 euro bij bol.com
 • 1039 euro bij Baby-park
 • 1153 euro bij Prenatal
 • 1221 euro bij Baby-dump
 • 1845 euro bij Kindercompagnie

De prijs is niet alles

Staar je niet dood op de prijzen soms is goedkoop niet alles en zal je uiteindelijk toch meer kwijt zijn. Zeker bij een eerste kindje heb je minder ervaring en inzicht in wat je werkelijk nodig hebt en kan gebruiken. Ook is er zoveel op de markt van verschillende zaken dat je nog niet goed weet wat nu precies geschikt is voor jou gezin. Daarom kan het  ook handig zijn om naar een winkel te gaan waar ze deskundig advies kunnen geven, wat je op bol.com niet kan krijgen. Je kan natuurlijk ook altijd in de winkel gaan luisteren, naar huis gaan om erover na te denken en online bestellen.

babyuitzet mama abc blog

Conclusie

Als je een middagje lekker wilt winkelen met goed advies over bijvoorbeeld een kinderwagen, draagzak of borstkolf moet je bij de Kindercompagnie zijn. Vooral leuk als je kiest voor de high-end merken. Wil je wel persoonlijk advies en toch op je budget letten dan raad ik je aan een bezoek brengen aan een van de megastores van Babypark. Wil je echt goedkoop uit zijn, en heb je weinig advies nodig, dan kun je het beste al je spullen online kopen via Bol.com.

Lees meer: Kraamkoffer checklist om uit te printen

Mijn ervaring

Voor ons eerste kind waren wij heel erg zeker veel meer kwijt aan onze babyuitzet. Het was ons eerste kind, we hadden totaal nog geen ervaring en ik had echt schrik om niet genoeg te hebben of om iets te missen. Dus bij gevolg had ik kei veel kleertjes, hadden we een volledige babykamer gekocht (want zo hoort het toch) en een buggy met alles erop en eraan. Toen hij 6 weken oud was schakelde ik over van borstvoeding naar flesvoeding en kwamen er nog heel wat extra kosten bij, verschillende flesjes en allemaal schoonmaak-dingen die er ook bij komen kijken. Ik weet niet hoeveel het totaal plaatje was voor die  mini baby periode maar alvast veel meer!

Nu ik mama ben van vijf kinderen heb ik dat wel zien afnemen. Maar ik ben daar gewoon eerlijk in, het is een heel ander perspectief. Nu weten we veel beter wat niet persé nodig is. Eigenlijk heeft een baby bitter weinig nodig. En al zeker niet als je zoals ik langer borstvoeding geeft en samen slaapt en het gewoon loslaat van hoe het volgens de boekjes moet zijn. De enige volledige babykamer die wij gekocht hebben was die voor ons eerste kindje!

Een tweede kindje is zoiezo qua uitzetkosten goedkoper. Vaak kan je zaken hergebruiken zoals de buggy, draagdoek, sterilisator, wasbare luiers, babybed, speelgoed, kleertjes, ….

Naderhand kan je de gebruikte spulletjes die nog een ronde meekunnen ook tweedehands verkopen of weggeven aan mensen die het niet kunnen kopen.

Lees meer: Kraamcadeau tip: Baby mijlpaalkaartjes

Babyuitzetlijst

Dit doet er me aan denken dat het misschien wel heel fijn is voor aanstaande mama’s om een babyuitzetlijst samen te stellen. Ik maak er werk van! Daarbij kan ik zeker jullie inbreng gebruiken! Vertel hieronder maar eens wat je zeker wel nodig had en wat je toch niet nodig had!

Het onderzoek werd gedaan door moeders.nu

Share Button

There is one comment

Reageer!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  
Please enter an e-mail address